Zamestnávatelia žiadajú čo najskoršie rozhodnutie Ústavného súdu o novelách o zdravotnom a sociálnom poistení

Médium: poistovne.sk, Dátum 30.06.2017

Zamestnávateľské zväzy upozorňujú na to, že zmeny v stropoch pri platení sociálnych a zdravotných odvodov boli schválené prostredníctvom poslaneckých pozmeňovacích návrhov a bez akéhokoľvek pripomienkového konania.
Zamestnávatelia združení v Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore (SOPK), Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR), Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a v Klube 500 apelujú na Ústavný súd, aby sa podaním na preskúmanie možnej protiústavnosti zmien v systéme platenia zdravotných a sociálnych odvodov zaoberal a rozhodol čo možno v najkratšom čase. Reagujú tak na podnet 41 poslancov NR SR zo strany SaS, hnutia OĽaNO-NOVA a hnutia Sme rodina – Boris Kollár, ktorí sporné zmeny v sociálnych a zdravotných odvodoch idú napadnúť na Ústavnom súde SR.
Parlament ešte vlani na jeseň rozhodol o zvýšení stropov na platenie sociálnych odvodov z päťnásobku priemernej mzdy na sedemnásobok priemernej mzdy a zároveň zrušení stropu pre výpočet zdravotných odvodov. „Toto má za následok, že v prípade sociálnych dávok musí zamestnanec (a jeho zamestnávateľ) platiť odvody zo sedemnásobku priemernej mzdy, ale dávky sú mu vypočítané len z trojnásobku priemernej mzdy. Pri zdravotných odvodoch platia už zamestnanci (a ich zamestnávatelia) odvody bez ohľadu na výšku mzdy,“ upozorňujú zamestnávatelia. Upozorňujú na to, že tieto návrhy boli schválené prostredníctvom poslaneckých pozmeňujúcich návrhov a bez akéhokoľvek pripomienkového konania.
„Toto zvýšenie má priame negatívne následky na mzdy kvalifikovaných zamestnancov a je opatrením v priamom rozpore s cieľom vlády v jej programovom vyhlásení, konkrétne zvyšovať podiel zamestnancov v oblasti služieb s vyššou pridanou hodnotou,“ tvrdia spoločne zamestnávateľské zväzy. Systém schvaľovania tak zásadných zmien prostredníctvom poslaneckých pozmeňujúcich návrhov považujú zamestnávatelia za netransparentný, nesystémový a nekorektný voči sociálnym partnerom. „Sme presvedčení, že prioritou súčasnej vlády by malo byť zvyšovanie konkurencieschopnosti našej krajiny, a nie hádzanie ďalších polien pod nohy tým, ktorí pracovné miesta vytvárajú,“ dodávajú spoločne SOPK, AZZZ, RÚZ a Klub 500.
Časť opozície, konkrétne 41 poslancov zo strany SaS, hnutia OĽaNO-NOVA a hnutia Sme rodina – Boris Kollár, dáva sťažnosť na Ústavný súd SR. Ako informovala vo štvrtok na tlačovej besede podpredsedníčka SaS Jana Kiššová, poslancom sa nepozdáva novela zákona o sociálnom poistení, kde sa zvýšil maximálny vymeriavací základ z 5-násobku na 7-násobok priemernej mzdy. „Druhá zmena sa týkala zákona o zdravotnom poistení, kde došlo k zrušeniu maximálneho vymeriavacieho základu na zdravotné odvody,“ priblížila poslankyňa.
Spomínané dve novely považujú poslanci za protiústavné. „Ústava totiž hovorí, že vláda nemôže zvyšovať daňové a odvodové zaťaženie bez racionálnych argumentov a bez zdôvodnenia, na základe akých ekonomických a sociálnych argumentov zvyšuje dane a odvody,“ povedala podpredsedníčka SaS. Novely neboli podľa nej zdôvodnené a vyargumentované buď vôbec, a to v prípade zmeny v sociálnom poistení, alebo boli zdôvodnené iracionálne v prípade zmeny v zdravotnom poistení.
„Tú ministerstvo zdravotníctva zdôvodnilo tým, že potrebuje viac peňazí na rekonštrukcie a modernizácie nemocníc. Pritom ale na druhej strane ich vlastná revízia výdavkov konštatuje neefektívne vynakladanie zdrojov,“ poznamenala Kiššová. Podľa nej má rezort zdravotníctva priestor na to, aby zefektívnením získal dodatočné zdroje, a z týchto financoval potrebné rekonštrukcie a modernizácie.
Poslancom sa taktiež nepozdáva proces, akým boli obe novely prijaté. „Prešli prostredníctvom doplňujúcich návrhov cez výbor a boli predložené veľmi krátko pred hlasovaním v pléne. Nebol teda vôbec dostatočný priestor na normálnu, rozumnú, primeranú diskusiu. Nebol priestor na medzirezortné pripomienkové konanie, nebol priestor pre zástupcov či už zamestnancov, zamestnávateľov, aby sa k tomu vyjadrili,“ upozornila Kiššová.